İçeriğe atla

Yeni Sitemizle Yayındayız !

MÜŞTERİ DESTEK HATTI: 0850 307 8517

Lavanta

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

tarafından Dr. Lavender 12 Apr 2023

Lavanta yağının faydaları saymakla bitmez. Bu mucize bitkinin hoş kokusunun yanı sıra çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca kokusu ve güzel görüntüsünün yanında lavantanın faydaları da insanların dikkatine çekmektedir.

Lavanta astım, sivilce, bronşit, kadın hastalıkları ve saç dökülmeleri gibi pek çok sağlık problemine deva oluyor. Peki, lavanta yağı faydaları nelerdir? Lavanta yağı kokusu neye iyi gelir? İşte Lavanta yağı hakkında tüm bilinmeyenler burada...

Anksiyete ve Stresi Hafifletir

Lavanta yağı, anksiyete ve sinirler problemleri için fevkalade bir sakinleştirici bir kokuya sahiptir. Bu sebeple baş ağrısı, migren, sinir gerginliği, duygusal stres ve depresyon tedavisine destek olabilir. Lavanta canlı aroması, bilinç aktivitesini artırırken, sinirsel huzursuzluğu ve yorgunluğu ortadan kaldırır.

Lavanta yağıyla saç bakımı

Lavanta yağı saç dökülmesi ve foliküllerini reddettiği bir otoimmün hastalık olan alopesi hastalarının tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar göstermiştir. İskoçya’da yapılan bir çalışmada, alopesi hastalarının %40’ından fazlası kafa derisine lavanta yağı sürmüştür ve saçlarının büyümesinde artış meydana gelmiştir. Lavanta yağı aynı zamanda erkeklerde kellik için koruyucu bir önlem olarak önerilmektedir.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Kepekli saçların bakımında da lavanta yağından yardım alabilirsiniz, bunun için kafa derisini birkaç damla lavanta yağı ile ovalayın.

Sindirime yardımcı olur 

Bağırsak içindeki gıdaların hareketliliğini artırarak sindirime yardımcı olur. Ayrıca mide suları ve safra üretimini artırarak hazımsızlık, mide ağrısı, kolik, şişkinlik, kusma ve ishal tedavisine fayda sağlar.

Egzamayı tedavi eder

Akne, kırışıklık, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Yaraların, kesiklerin ve güneş yanıklarının iyileşme sürecini hızlandırır. Egzama tedavisi için lavanta yağına papatya eklenir.

Doğal uyku ilacı

Uykusuzluk için alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Yaşlı hastalar üzerinde yapılan araştırmalar, normal uyku ilacı almaktansa, yastığına lavanta yağı yerleştiren kişilerin uyku düzeninin iyileştiğini göstermektedir. Lavanta yağının insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bu nedenle uyku sorunları için modern uyku ilaçları yerine sık sık kullanılmaktadır.

Nasıl kullanılır?

Daha derin bir uyku için iki damla lavanta yağını avuç içlerinizde ovalayıp ellerinizi yastığınıza sürün. Eğer lavantanın kokusu çok ağır geliyorsa ayaklarınızın üzerine sürerek de aynı rahatlatıcı etkiyi elde edebilirsiniz.

Dudak çatlaklarına iyi gelir

Çatlamış dudaklarınız için de en güzel bakım lavanta yağında. Dudaklarınızın kurumasından, soyulmasından, ruj sürdüğünüzde çirkin bir görüntü oluşturmasından şikayetçiyseniz lavanta yağını bir pamuk yardımıyla sürüp sonucunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

Parfüm olarak kullanın

Pek çok çiçeğin arasından kokusuyla sıyrılıp ayırt edilebilen lavantayı siz de farklı amaçlarla kullanabilirsiniz. Kulak arkanıza, ensenize ya da bileklerinize sürdüğünüz lavanta yağı değme parfümlere taş çıkartacak ve fazlasıyla da kalıcı olacaktır.

Eviniz de bu kokudan nasiplensin istiyorsanız kaloriferin üstüne içine birkaç damla lavanta damlatılmış ılık su koyabilirsiniz. Böylelikle hem ortama hoş bir koku hâkim olur hem de yaratacağınız ferah ortamla yine stres seviyesini düşürebilirsiniz.

Cilt beyazlatmak için lavanta yağı

Lavanta uçucu yağları anti-inflamatuardır. Böylece cildin kızarıklık, lekelenme ve gerginleşmesini azaltarak parlatır, doğal cilt tonunu düzeltmenize yardımcı olur. Düzenli olarak kullanıldığında, bu yağ da koyu renk lekelerini ve diğer cilt renk değişikliklerini azaltabilirsiniz. Lavanta yağı, özellikle cildin yağlı olması durumunda, hiperpigmentasyonla cildi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Cilt mantarı için lavanta yağı

 Sadece lavanta yağı antibakteriyel gücünü sergilemekle kalmaz aynı zamanda ciltteki mantar enfeksiyonlarını ve tahrişlerini öldürmeye yardımcı olabilir. Lavanta yağının, mantarları yok etme gibi bir güce sahip olduğunu da unutmamalısınız. Daha düşük konsantrasyonlarda germ tüpü oluşumunu ve hifal uzamayı engeller, böylece mantar ilerlemesini de durdurur.

Lavanta Yağı Kokusu Neye İyi Gelir?

Lavanta kokusunun en belirgin yaraları sinir sistemi üzerinde görülmektedir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etki vererek kaygı, stres, depresyon ve yorgunluk vb. sorunların azaltılmasında destek oluyor. Lavanta yağı kokusuyla birleşince yapılan masaj daha da etkili oluyor. Alına, şakaklara ve boyna yapılacak yağ masajı baş ağrısını yok edebilir. Uyku sorunlarınız mı var? Geceleri yatılacak odada oluşturulacak olan lavanta kokusuyla vücudu ve zihni gevşeterek rahat bir uyu çekilebilir.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Abone olduğunuz için teşekkürler!

Bu e-posta zaten kayıtlı!

Görünümü satın alın

Seçenekleri Seç

Seçeneği Düzenle
this is just a warning
Giriş
Alışveriş Sepetim
0 ürünler